Wat is Hatha yoga?

Onze docent Ron Verhaaren heeft dat helder verwoord:

Het geheim van Hatha yoga zit in het strekken van de spieren en niet, zoals bij gymnastiek en krachttraining, in het spannen ervan. Hatha yoga zorgt voor een toename van je energie.

De bewegingen zijn langzaam en weloverwogen. Zo kun je bij het eerste teken van pijn, een waarschuwing van het lichaam, onmiddellijk reageren.

Het geheim zit in de persoonlijke vooruitgang, die je nooit aan die van anderen afmeet. Vergelijken doe je met jezelf, met je prestatie van gisteren. Ga in een houding slechts zover als je kunt en blijf dan doorademen!!

Elke vertraagde en met aandacht uitgevoerde spierbeweging bevordert de ontwikkeling en gezonde doorbloeding van de spier.

Wanneer grondige beheersing van de houdingen is bereikt,
dan is de inspanning om ze aan te nemen licht, en wanneer
denkvermogen volkomen vereenzelvigd is met de grenzeloosheid 
van de ruimte, wordt de houding bestendig en aangenaam.
Patanjali (boek II, sutra 47)

Het regelmatig beoefenen van yoga heeft een positieve uitwerking op je lichaam en geest. Yoga is een zeer oude Oosterse leer. Het betekent ‘verbinden met je ware zelf’. Er ontstaat eenwording tussen lichaam en geest.

We leven naar buiten gericht, terwijl we onze binnenwereld steeds meer verwaarlozen. Yoga is een leefwijze, een techniek, die je toepast om jezelf beter te leren kennen en te ervaren. Met yoga geef je jezelf de gelegenheid je energiebalans te herstellen.